Continuam Ghidul Jucatorului cu raspunsul la o intrebare ce pare simpla, dar care e in mintea tuturor jucatorilor. Ce sunt de fapt cotele? Tot ce trebuie sa stiti despre asta este explicat mai jos, in asa fel incat de acum inainte veti fi stapani pe toate selectiile si mizele efectuate.
„Cota” este expresia numerica (utilizata in statistica) a probabilitatii de intamplare a unui eveniment. Poate suna complicat, dar nu este. Cotele pur si simplu reflecta sansele ca un anume eveniment sa aiba loc. Evident, cotele pot insemna si probabilitatea ca un eveniment sa nu aiba loc, dar acest aspect e specificat foarte clar de casele de pariuri in oferta lor.
Cota 2.00, simbolul in pariurile sportive
In pariuri, insa, cotele reprezinta totodata indicatorul in urma caruia aflam profitul realizat, in raport cu miza plasata. Profitul se calculeaza simplu: Miza X Cota – Miza. Daca pariem 10 RON pe cota 1.60 si castigam, profitul nostru este: 1,60 X 10 – 10, adica 16 – 10. Deci, 6 RON.
In realitate, cotele nu exprima insa 100% corect sansa de realizare a unui eveniment, pentru ca cifrele sunt exacte, in vreme ce rezultatele din sport nu sunt. Etalonul cotelor in pariurile sportive graviteaza in jurul indicelui 2.00. Pentru ca o cota de 2.00 ofera pariorilor sanse corecte de castig pentru un eveniment cu probabilitate de reusita 50%.
In fapt, TOATE evenimentele sportive au aceeasi probabilitate de reusita, 50%, traducerea fiind simpla: un anume eveniment poate sau nu sa iasa castigator. Asadar, 50% sanse de fiecare parte. Iar daca pariem 100 de RON pe un eveniment de cota 2.00, in fapt pariem pe o probabilitate egala ca risc: ori ne dublam banii, ori pierdem miza. La fel ca la ruleta! Cota 2.00 este etalonul in pariuri (sportive si non-sportive), iar cu cat o cota este mai mica, cu atat pariul e mai probabil sa fie castigator. Dar aceste variatii ale cotelor sunt mereu influentate de mai multe aspecte.
CELE 3 ASPECTE CARE INFLUENTEAZA COTELE SI E EXPLICATIA MODIFICARII LOR
– in primul rand, un eveniment cu probabilitate REALA de reusita 50% nu va avea cota 2.00, desi asa pare logic. Iar asta pentru ca toate casele de pariuri isi opresc in contul lor „juice”-ul (sau „vig”-ul”, cum mai este cunoscut acest comision). Sunt termeni fara corespondent in limba romana, care reprezinta procentul din cota ce revine casei de pariuri. Astfel, ea taxeaza automat toti clientii pentru faptul ca ofera acest serviciu, de a gestiona pariurile plasate si de a plati castigatorii. Juice-ul reprezinta cam 10% din cota si prin aplicarea acestuia, casele de pariuri isi asigura o marja de eroare care le ofera avantaj. O cota REALA de 2.00 va fi cotata de fapt la 1.80-1.90, iar aceasta este cota universala a pariurilor favorite, in toate ofertele. De aceea noi trebuie sa pariem pe cotele cele mai bune, pentru a recupera handicapul „vig”-ului.
Complicat? Iata exemplul: Poti paria pe un numar de goluri par sau impar la fotbal. Evident, sansele sunt fix 50%-50%, nici mai mult, nici mai putin, pentru ca exista doar doua scenarii posibile. Cotele vor fi insa de forma 1.90 pentru „numar par” si 1.90 pentru „numar impar”. In acest caz, Costel pariaza 10 RON pe „par” si Ionel 10 RON pe „impar”. Doar unul din ei va castiga. Costel incaseaza 19 RON daca are dreptate, iar Ionel tot 19 daca numarul de goluri e impar. In total, casa de pariuri a incasat 20 de RON de la ei, dar plateste doar 18 castigatorului! Astfel, ea a realizat un profit de 2 RON doar prin intermedierea si gestionarea pariurilor.
Daca agentia ar fi oferita cota 2.00 pentru cele doua evenimente (asa cum ar fi fost corect d.p.d.v matematic), castigatorul ar fi facut profit, dar casa de pariuri NU! Pentru ca ea ar fi incasat 20 de RON ca miza de la ambii jucatori si ar fi platit castigatorul tot cu 20 RON.
– volumul de pariuri plasat pe un anumit eveniment. Cand se pariaza mult pe un anumit rezultat, cota acestuia scade din cauza anticipatiei pietei, care crede ca un eveniment e mult mai probabil sa se intample. Casele de pariuri ajusteaza mereu cotele in asa fel incat oricare ar fi rezultatul, ele sa produca profit indiferent de volumul si tipul de pariuri plasate de jucatori. De aceea anumite cote scad si cresc in timpul saptamanii, fiind influentate de piata.
– informatii de ultima ora pot influenta la randul lor cotele. Daca Barcelona are cota 1.20 sa o bata pe Granada, dar autocarul catalanilor are un accident si 7 titulari intra in spital, automat cota pe victoria catalanilor va creste. De ce? Pentru ca sansele de victorie calculate INITIAL sunt alterate de evenimente, iar Granada are o sansa in plus sa obtina un rezultat bun.
Cotele au o valoare orientativa si nu determina automat rezultatele
Atentie! Cotele nu pot anticipa corect deznodamantul unui eveniment de fiecare data. Altminteri, am putea sa ghicim victorii, scoruri corecte si marcatori doar privind oferta caselor de pariuri! Iar asta este o utopie. De aceea vedem cote infime de 1.10 pierdute pe bilete, desi expresia matematica a acestei cote spune: „doar o singura data din 10 nu se va intampla acest eveniment”. Sau, altfel spus: „din 10 incercari, 9 pariuri pe aceasta cota vor fi castigatoare”. Cotele la pariuri reflecta sigur doar profitul pe care-l putem realiza, iar definitia conceputului din statistica este doar relativ corecta, cotele avand mai degraba o valoare orientativa.
„Echipa X are cota 1.40 sa castige, in vreme ce adversara Y are cota 3.00. E clar ca sunt sanse mai mari de castig de partea echipei X”
„Avem cota 1.60 pentru un pariu pe trei goluri marcate in meci si cota 2.30 pentru mai putin de trei goluri. E foarte probabil sa vedem un meci deschis”
„Jucatorul de tenis X are cota 1.20 sa castige meciul cu adversarul Y, cotat la 4.00. Sansele sunt ca jucatorul X sa castige fara probleme meciul”.
Toate acestea de mai sus sunt rationamente relativ corecte, pentru ca aici cotele actioneaza ca un estimator al sanselor. Dar ele nu vor avea niciodata acuratete 100% in privinta rezultatelor finale. Altfel ar insemna ca rostul caselor de pariuri e inutil, de vreme ce toata lumea ar castiga si agentiile ar da faliment aproape instant. Asadar, cotele la pariurile sportive au mai degraba un rol de apreciere a sanselor, dar adevarata lor utilitate pentru jucatori este data de calcularea profitului. Doar in stiintele exacte si in matematica o cota reprezinta expresia numerica a probabilitatii de intamplare a unui eveniment.
Explicatia diferentei dintre cotele decimale si cele fractionale
Trebuie spus ca, la casele de pariuri online, regasim cotele in format decimal si cele in format fractional. In Romania se folosesc cotele decimale (1.40, 2.60, 3.20), dar in Regatul Unit si in alte tari sunt preferate cele fractionale. Cotele de forma 6/4, 50/1, 12/1 sau 25/1 au o explicatie simpla: o cota de 6/4 inseamna ca pentru fiecare 4 unitati pariate, profitul e de 6. Adica, pentru 4 unitati pariate se incaseaza 10, deci cota este de fapt de 2.50. La o cota 50/1 inseamna ca pentru o unitate pariata incasam 50 profit, adica 51 in total, deci cota e 51.00. Sunt multe site-uri care fac aceste conversii automat, dar toate agentiile online au optiunea de a reda cotele in formatul dorit de clienti. Cine doreste sa calculeze manual aceste cote trebuie sa stapaneasca fractiile din matematica, dar acest efort nu este necesar in 2017.
Cine calculeaza cotele?
In fine, mai trebuie adaugat un detaliu: cine calculeaza cotele? Acesti oameni care folosesc softuri avansate de compliare a informatiilor sunt o parte esentiala a afacerii din pariuri. Bookmakerii si traderii iau in calcul toate variabilele ce pot influenta un rezultat si ofera cote initiale, care apoi sunt ajustate in functie de miscarea pietei si de pariurile plasate. Despre ei, insa, vom vorbi intr-un episod ulterior din Ghidul Jucatorului, care a ajuns la episodul 2.
Ghidul Jucatorului (1) | Ce sunt pariurile? In functie de individ, ele pot fi o distractie sau o sursa stabila de venit
Joaca la aceasta casa de pariuri si primesti bonus sportiv de 500 lei