Marseille – PSG: „Le Classique” a ajuns la episodul 91>> Istoria unei rivalitati feroce!

Spaniolii au El Clasico. Englezii se lauda cu bogata istorie a confruntarilor dintre Manchester United si Liverpool. Scotienii reinventeaza aproape in fiecare an divergentele dintre catolici si protestanti prin inclestarea cu iz religios Celtic – Rangers. Italienii au Derby d’Italia, Derby della Madoninna si Derby della Capitale. Nemtii nu rateaza Borussia Dortmund – Schalke/Bayern Munchen. Rolul major avut in cultura europeana i-a obligat pe francezi sa propuna si ei o rivalitate epica. Asa ca au inventat Le Classique. 


Olympique de Marseille – Paris Saint-Germain, un derby tanar

OM este mai batrana cu 71 de ani decat rivala de pe malul Senei. Daca in Marsilia se juca fotbal de performanta inca din 1899, PSG a trebuit sa astepte anul 1970 pentru a se naste.

marseille1971

Prima partida dintre cele doua s-a consemnat la data de 12 decembrie 1971, Marseille impunandu-se cu scorul de 4-2. De atunci s-au mai jucat 75 de partide in campionat, 12 in Cupa Frantei, doua in Cupa Ligii si una in Supercupa. Parizienii au castigat 37 dintre acestea, gruparea de pe „Stade Velodrome” s-a impus de 32 de ori, iar alte 21 de jocuri s-au terminat la egalitate. In total s-au marcat 231 de goluri (119 PSG, 112 Marseille), media fiind astfel de putin peste 2,5.

Jucatorul cu cele mai multe prezente in clasicul Frantei este portarul Steve Mandanda (22 de aparitii pentru Marseille), iar golgheterul all-time este Zlatan Ibrahimovic (11 reusite).

1.69 este cota oferita de Unibet pentru ca in meciul de duminica sa se marcheze peste 2.5 goluri!


Bazele rivalitatii

Asa cum se intampla in aproape toate marile derby-uri, conflictul dintre Marseille si PSG isi are originile in afara terenului de fotbal. Parisul reprezinta cultura nordului, in timp ce a Marsilia este bastionul sudului. Bazata pe un veritabil antagosim intre cultura de provincie si cea de capitala specifica Frantei, lupta dintre cele mai mari orase din Hexagon se regaseste pe toate planurile: sociale, economice, culturale, istorice si politice. Sportul nu avea cum sa fie exclus.

Un alt element foarte important care a intensificat ura dintre fanii celor doua grupari se poate identifica la inceputul anilor `90, atunci cand PSG a intrat in ce avea sa se numeasca „era Canal+”. Forta financiara si vaditul partizanat aratat gruparii pariziene in studiourile respectivului post de televiziune au atras multa antipatie. Principala voce care a criticat atitudinea organizatiei media a fost nimeni altul decat Bernard Tapie, presedintele de atunci al clubului marseiez. Agresivitatea celor doua tabere si-a lasat amprenta si asupra fanilor de rand, consecintele dovedindu-se a fi dramatice in anii care au urmat: morti, raniti, arestati si o perpetua stare de tensiune extrema.

tapie1In 1993, Marseille a fost implicata intr-un urias scandal de coruptie care viza un meci trucat cu largul sprijin din partea lui Tapie, fiind deposedata de titlul castigat atunci si retrogradata in divizia secunda. Controversatul afacerist si om politic a fost condamnat in 1995 la doi ani de inchisoare cu executare.

Aceste episoade au reprezentat scanteia care a aprins cu adevarat focul ce avea sa poate un nume: Le Classique.

3.85 este cota propusa de Unibet pentru varianta „se acorda cartonas rosu”!


Marseille si PSG sunt singurele cluburi franceze care au un vitrina un trofeu european

deschampsOM a castigat Liga Campionilor in 1993 dupa o finala disputata in compania italienilor de la AC Milan (1-0). Trei ani mai tarziu, PSG avea sa se impuna in defuncta Cupa Cupelor, trecand in ultimul act de Rapid Viena (1-0). Faptul ca sunt singurele grupari din Hexagon care s-au impus si la nivel european a facut ca rivalitatea sa creasca si mai mult.

Marseille a mai disputat alte trei finale europene in istorie: Cupa Campionilor in 1991 (pierduta la penalty-uri in fata celor de la Steaua Rosie Belgrad), Cupa Uefa in 1999 (0-3 vs. Parma) si 2004 (0-2 vs. Valencia).

16.00 este cota oferita pentru o victorie a marseiezilor cu 1-0. O victorie cu acelasi scor din partea trupei lui Unai Emery a primit o cota de 8.00 la Unibet!


Duminica, 26 februarie, episodul cu numarul 91

Marseille si PSG au alternat perioadele de dominatie in istoria lor. Trupa de pe Coasta Mediteranei a controlat anii `80 si o buna parte din anii `90, exceptand perioada cand, din cauza problemelor amintite mai sus, a evoluat in esalonul al doilea. Situatia s-a schimbat radical odata cu venirea seicilor de la Qatar Sports Investmens, formatia din Paris castigand titlu dupa titlu.

In prezent, situatia este stabila in ambele tabere. Marseille a fost preluata in urma cu cateva luni de afaceristul american Frank McCourt. Puterea sa financiara si-a spus imediat cuvantul: Rudi Garcia a fost numit antrenor, iar internationalii Patrice Evra si Dimitri Payet au fost repatriati. De partea cealalta, PSG este un club extrem de bogat care tinteste de cateva sezoane castigarea trofeului Uefa Champions League. Anul acesta s-ar putea ca visul parizian sa devina realitate, mai ales dupa demonstratia de forta din prima mansa a optimilor de finala (4-0 vs. Barcelona).

PSG ocupa pozitia secunda inaintea etapei a 27-a, la o victorie distanta de liderul AS Monaco. OM se lupta pentru accederea in Europa League, aflandu-se pe pozitia a sasea.

Marseille (4-3-3): Pele – Evra, Rolando, Fanni, Sakai – Sanson, Vainqueur, Lopez – Payet, N’Jie, Thauvin

PSG (4-3-3): Trapp – Meunier, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa – Verratti, Rabiot, Matuidi – Di Maria, Cavani, Draxler


tapie


Surse photo:

http://www.actusports.fr

https://medium.com

http://www.paris-canalhistorique.com

 

 

 

 

500 RON BONUS la prima depunere

Primesti 100% din depunerea efectuata pana la 500 RON

Cel mai bun bonus este aici! 500 lei special prin Pariuri1x2

Joaca la aceasta casa de pariuri si primesti bonus sportiv de 500 lei

 

Ti-a placut aceasta stire? 0 1


Lasa un comentariu