Fotbalul este cel mai iubit sport de pe planetă și nimeni nu își poate imagina un meci de fotbal fără cartonașe galbene și roșii. La sfârșitul partidelor, suporterii discută despre prestația arbitrilor și despre cât de grave au fost faulturile pe care le comit jucătorii. Ba mai mult, casele de pariuri oferă cote pentru numărul de cartonașe galbene sau roșii. Cu toate acestea, s-ar putea să te surprindă faptul că sistemul de cartonașe a apărut în urmă cu aproximativ 50 de ani de la…culorile semaforului.
Prima competiție în care s-au folosit cartonașele a fost Campionatul Mondial din Mexic, din anul 1970. Aceasta este și singura ediție a unei Cupe Mondiale în care nu s-a arătat niciun cartonaș roșu. Cu 4 ani înainte, la mondialul din 1966, Argentina și Anglia se întâlneau în faza sferturilor de finală. Antonio Rattín, capitanul reprezentativei sud-americane, a fost trimis în tribună de centralul Rudolf Kreitlein pentru injurii. Arbitrul era german, nu întelegea spaniola, iar infractiunea a fost mai mult o privire urâtă. Astfel, Kreitlein nu a reușit să-i explice lui Rattín de ce a luat această decizie. Argentinianul s-a simțit nedreptățit și a fost nevoie de apariția polițiștilor pentru a-l escorta de pe teren. Tot în acest meci, Jack și Bobby Charlton au încasat câte un „galben”, însă din lipsa cartonașelor, acest lucru s-a aflat abia a doua zi din presa britanică.
Pentru mai multe ponturi gratuite oferite de redacția Pariuri1x2.ro, accesați conturile noastre de Tik Tok, Telegram și Instagram , precum și canalul nostru de YouTube.
Așadar, era nevoie de un sistem simplu prin care jucătorii și spectatorii să înțeleagă deciziile arbitrilor. Ideea a venit de la fostul arbitru englez Ken Aston. Acesta era șeful comitetului de arbitri de la Campionatul Mondial de fotbal din 1966.
Făcând o mică paranteză, Ken Aston a arbitrat meciul de deschidere de la precedentul Campionat Mondial de fotbal, cel din 1962. Duelul dintre Chile și Italia a rămas în istoria fotbalului ca Bătălia de la Santiago. Înainte de acel meci, au apărut știri în Chile care scriau că ziarele din Italia ar fi pus sub semnul întrebării frumusețea și moralitatea femeilor chilience. Sud-americanii au reacționat pe teren, iar meciul de fotbal s-a transformat într-o luptă adevărată. Ken Aston a întrerupt de multe ori meciul, a eliminat doi jucători italieni și a avut nevoie de poliția înarmată pentru a se asigura că meciul va ajunge la final. După acea prestație, Aston a fost lăudat pentru modul în care a gestionat o situație extrem de periculoasă. Respectul dobândit l-a propulsat în funcția de șef al arbitrilor la următorul turneu final, cel din 1966.
Revenind la cartonașele galbene și roșii, povestea spune că Aston era în trafic și oprea la semafoare pe Kensington Road, gândindu-se cum să evite incidentele pe care le văzuse la disputa dintre Argentina și Anglia. Atunci i-a venit ideea: galben pentru „atenționare”, roșu pentru „stop, ești eliminat”. O idee simplă care a rezolvat multe probleme, inclusiv cea lingvistică.
Info & stats:
- Plácido Galindo (Peru) a fost primul fotbalist eliminat verbal la Cupa Mondială. Se întâmpla pe 14 iulie 1930 într-un meci cu Romania.
- Evgeni Lovcev (URSS) este primul fotbalist din istorie care a încasat un cartonaș galben. Se întâmpla la Cupa Mondială din 1970 într-un meci cu Mexic.
- Gerardo Bedoya este jucătorul cu cele mai multe cartonașe roșii. Columbianul a încasat 46 de roșii. El a avut și 49 de prezențe în naționala Columbiei (2000 – 2009). În martie 2016 a debutat ca antrenor și a fost eliminat după doar 21 de minute
- José Batista (Uruguay) a încasat cel mai rapid cartonaș roșu din istoria Cupei Mondiale. Primul minut, sau mai exact secunda 56 într-un meci cu Scoția în 1986.
- Meciul dintre Claypole și Victoriano Arenas din 2011, jucat în liga a 5-a din Argentina, este partida cu cele mai multe cartonașe roșii arătate, 36
- Gary Lineker nu a primit niciun cartonaș galben sau roșu în întreaga carieră
- Rigobert Song a devenit primul jucător care a primit două cartonașe roșii la două ediții diferite de Cupă Mondială (1994 și 1998). Zinedine Zidane a fost al doilea, în 1998 și în 2006.
Pentru biletul zilei și alte ponturi pariuri pe astăzi dar și pe zilele următoare, vă invităm să accesați rubrica noastră de Ponturi. Cele mai bune pariuri sunt pe site-ul Pariuri1X2. În rubrica Video găsiți pastilele Faci Pariu cu Sabin Pîrvan.
Joaca la aceasta casa de pariuri si primesti bonus sportiv de 500 lei