Incep Jocurile de la Rio! Cateva curiozitati despre Olimpiada.

Chiar si in zilele noastre regasim la tot pasul mostenirea Greciei antice. Insasi fundatia pe care s-a cladit civilizatia europeana isi trage seva din ideile vechilor greci. Fie ca vorbim despre revolutionarea sistemelor politice si sociale prin importanta acordata individului (cetateanului) simplu si drepturilor acestuia, fie ca vorbim despre logica si ratiune ca instrumente principale in vederea construirii statului, despre arta sau despre stiinte precum filosofia, vechea lume a elenilor isi pune amprenta asupra noastra si astazi. Unele dintre cele mai iubite invetii care ne-au fost transmise sunt Jocurile Olimpice. 


 JO 2016: Nu ai cum sa pierzi cu Murray! Vezi in continuare de ce


Primele Jocuri Olimpice au avut loc in anul 776 i.Hr. la Olympia, desfasurandu-se pana in anul 393 atunci cand imparatul Theodosius a hotarat ca intrecerile sunt pagane, neavand vreun caracter sportiv, recreativ sau educativ.

Jocurile au fost reluate 1500 de ani mai tarziu datorita francezului Pierre de Coubertin, atunci cand in 1896, la Atena, au evoluat doar 241 de sportivi din 14 tari. Idealurile acestuia se regasesc in cele 5 inele care simbolizeaza unitatea continentelor, precum si in juramantul olimpic care spune: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta”.

Deviza oficiala a Olimpiadei este: „Citius, Altius, Fortius” care s-ar traduce prin „Mai repede, mai sus, mai puternic”.

Cu toate ca evenimentul sportiv se presupunea a fi un promotor al pacii, istoria arata ca lucrurile n-au stat asa intotdeauna. 3 editii au fost anulate din cauza conflictelor militare: Olimpiada de vara care trebuia sa aiba loc in timpul Primului Razboi Mondial si alte doua editii din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, terorismul a fost si el prezent inca din 1972 atunci cand 11 sportivi israelieni au fost luati ostateci, 10 dintre ei fiind ucisi. Mai mult, in 1996, la Jocurile din Atlanta, a avut loc un atentat cu bomba chiar in Centennial Olympic Park, 2 persoane pierzandu-si viata.

Prima prezenta a Romaniei la aceasta competitie a fost la editia din 1924 care a avut loc la Paris.


inregistreaza-te - unibet


Prima televizare a evenimentului a fost realizata in Germania nazista la editia din 1936.

Dictatura de la Pretoria a facut ca Africa de Sud sa nu mai fie acceptata in competitie timp de 32 de ani.

Testele anti dopping au fost efectuate intaia oara cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1968, intrecere care s-a desfasurat in Mexic.

Sportul si politicul s-au intersectat de multe ori de-a lungul istoriei, episodul boicotului Statelor Unite din 1982 ca protest fata de invadarea Afganistanului de catre U.R.S.S. avand un puternic impact asupra lumii din acei ani.

Jocurile Olimpice din Rio reprezinta o premiera pentru America de Sud, Brazilia fiind prima tara din acel continent care organizeaza marea intrecere. 

Cu ocazia Jocurilor de la Rio s-au reintrodus doua sporturi in calendarul olimpic: golful si rugbyul. 

Cele 4 districte din oras care vor gazdui intrecerile sunt Copacabana, Barra de Tijuca, Maracana si Deodoro.

Foarte multi sportivi importanti au decis sa nu participe la aceasta editie de teama virusului Zika.

Deviza din acest an este: „Traieste-ti pasiunea!” 

Iesi din rand: Pariaza inteligent si GRATUIT pe evenimentele sportive ale unei veri incendiare!

Citeste si:

• JO: Analizam sportivii favoriti in proba turului de pista. 400 de metri pentru o medalie
• JO: Ciclismul intra in scena pe 6 august

 

Sursa imagine: https://edu.hstry.co

Cel mai bun bonus este aici! 500 lei special prin Pariuri1x2

Joaca la aceasta casa de pariuri si primesti bonus sportiv de 500 lei

 

500 RON BONUS la prima depunere

Primesti 100% din depunerea efectuata pana la 500 RON

Ti-a placut aceasta stire? 0 0


Lasa un comentariu