Lia Thomas – femeia trans ce revoluționează sportul

lia thomas

Lia Thomas a vorbit recent despre participarea ei în echipa de înot feminină la colegiu: „Vreau doar să arăt copiilor trans și tinerilor atleți trans că nu sunt singuri.”

Lia Thomas – femeia trans ce revoluționează sportul

Înotătoarea universitară Lia Thomas dorește ca întreaga ei carieră să fie o inspirație pentru comunitatea transgender.

Într-un interviu exclusiv pentru Sports Illustrated, sportiva de 22 de ani a vorbit despre dezbaterea în curs de desfășurare privind participarea sa în echipa de înot feminin la Universitatea din Pennsylvania.

„Vreau doar să arăt copiilor trans și tinerilor atleți trans că nu sunt singuri”, a declarat ea pentru SI. „Nu trebuie să aleagă între cine sunt și sportul pe care îl iubesc.” Thomas a mai spus că înotul în copilărie i-a oferit numeroase oportunități și că „îmi frânge inima să văd cum copiii trans din întreaga țară pierd aceste oportunități”.

Photo credit: Rich von Biberstein/Icon Sportswire via Getty Images / Chris Rusanowsky/ZUMA Press Wire/Alamy /Picture: Hunter Martin/Getty Images / Instagram, @rileygbarker / University of Kentycky Swin via Instagram

Photo credit: Rich von Biberstein/Icon Sportswire via Getty Images / Chris Rusanowsky/ZUMA Press Wire/Alamy /Picture: Hunter Martin/Getty Images / Instagram, @rileygbarker / University of Kentycky Swin via Instagram 

Competiție corectă sau înșelăciune?

Riley Gaines și Lia Thomas s-au angajat într-o luptă brutală de aproape un an. Fosta înotătoare de la Kentucky și-a pierdut răbdarea după ce înotătoarea de la Penn a folosit vestiarul femeilor, făcând-o pe Gaines să se simtă inconfortabilă. Lia Thomas a urmat terapie hormonală de înlocuire și s-a alăturat recent echipei de femei. Gaines citează: „Nu am fost avertizate în prealabil că vom împărți vestiarul cu Lia. Nu am dat consimțământul nostru, nu ne-au cerut consimțământul, dar în acel vestiar ne-am întors și acolo era un bărbat biologic de 1,93 m care își cobora pantalonii și ne privea cum ne dezbrăcam,

Mai mult de atât, femeia trans Lia Thomas, care a câștigat campionatul NCAA Division 1 a fost omagiantă de ESPN cu ocazia Lunii Istoriei Femeilor, ceea ce nu a fost pe placul lui Gaines, care a postat un tweet în acest sens. „Lia Thomas nu este o femeie curajoasă și îndrăzneață care și-a câștigat un titlu național. El este un înșelător arogant care a furat un titlu național de la o femeie harnică și merituoasă. NCAA este responsabilă. Dacă aș fi o femeie care lucrează la ESPN, aș pleca. Sunteți lipsiți de coloană vertebrală.”

Riley Gaines a vorbit cu înverșunare despre drepturile femeilor și a vorbit despre sentimentul de disconfort cauzat de o femeie trans în vestiar. Ea a depus o acțiune în justiție împotriva lui Thomas pentru 2 milioane de dolari, invocând suferința cauzată de înșelătorie. 

Alături de starurile de tenis Serena și Venus Williams, Gaines a declarat că va face lobby în fiecare zi în următoarea săptămână către atletele feminine cunoscute „pentru a-și exprima poziția cu privire la această problemă, deoarece tăcerea înseamnă complicitate„. Serena, cea mai mare jucătoare de tenis din toate timpurile a afirmat că ar avea dificultăți chiar și în a concura împotriva colegilor ei de sex masculin.

O problemă la nivel global?

World Athletics a anunțat că sportivii transsexuali nu vor putea participa în probe feminine de atletism de la data de 31 martie 2023, dacă au trecut prin pubertatea masculină.

Pericolele care le amenință pe sportivele femei și cauzate de participarea competitorilor transgender în domenii precum cele ale sporturilor de combat nu se rezumă doar la pierderea medaliilor și a titlurilor, putându-se ajunge chiar la vătămări fizice grave.

Printre sportivii trans de elită se numără  Tifanny Abreu, o jucătoare de volei din Brazilia care a jucat în Superliga Braziliană de Volei Feminină.

Mianne Bagger, jucătoare de golf din Danemarca a făcut istorie devenind prima femeie transgender care și-a finalizat tranziția și a jucat într-un turneu profesionist de golf, la Australian Open-ul Feminin din 2004.

Chelsea Wolfe este o sportivă americană de BMX freestyle, care a scris istorie devenind prima persoană transgender care s-a calificat ca rezervă în echipa SUA la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Jaycee Cooper a câștigat campionatul național feminin la ridicat greutăți în anul 2019, la categoria super-grea.

Sportul ca refugiu?

Sportul poate fi o salvare pentru persoanele transgender, care se află într-un risc ridicat de suicid, afirmă Helen Carroll. „Aceste persoane au luptat cu ele însele și s-au simțit că se află într-un corp greșit, iar sportul le oferă un loc în care pot fi fericite cu propriul lor corp și cu ceea ce poate realiza.”

Potrivit sportivei Martina Navratilova, societatea trebuie să evolueze: „Lucrurile se schimbă, iar sportul va trebui să se schimbe și el. Dar cele mai importante schimbări sunt cele din interiorul oamenilor.”


Photo credit: Rich von Biberstein/Icon Sportswire via Getty Images / Chris Rusanowsky/ZUMA Press Wire/Alamy /Picture: Hunter Martin/Getty Images / Instagram, @rileygbarker / University of Kentycky Swin via Instagram

500 RON BONUS la prima depunere

Primesti 100% din depunerea efectuata pana la 500 RON

Cel mai bun bonus este aici! 500 lei special prin Pariuri1x2

Joaca la aceasta casa de pariuri si primesti bonus sportiv de 500 lei

 

Ti-a placut aceasta stire? 0 0


Lasa un comentariu