Steaua – Dinamo, 67 de ani de istorie

steaua - dinamo - istorieEternul derby sau El clasico de Romania reprezinta fiecare meci de fotbal intre rivalele Steaua Bucuresti si Dinamo Bucuresti, cele mai titrate si mai populare echipe de fotbal  din Romania. Maine, 9 august, pe National Arena, in etapa a cincea a Ligii 1, se va consemna cel de-al 159 duel dintre cele doua, trupa lui Radoi fiind din nou favorita la castigarea partidei.

sursa foto: a1.ro

Cu o istorie de 67 de ani, 158 de dueluri directe, din care 132 in Liga 1, 43 de campionate castigate impreuna (25 Steaua / 18 Dinamo), cu o sustinere in randul microbistilor de peste 60 la suta din totalul iubitorilor fotbalului din Romania, Steaua-Dinamo si-a castigat dreptul de a fi derby- ul fotbalului romanesc, dar si unul dintre cele mai cunoscute la nivel international, fiind unul dintre cele opt jocuri europene cotate ca fiind de cinci stele in materie de rivalitate sportivz, alaturi de meciuri precum Real Madrid – FC Barcelona, Panathinaikos Atena – Olympiakos Pireu, Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam, Celtic Glasgow – Glasgow Rangers, Dinamo Zagreb – Hajduk Split, Steaua Rosie Belgrad – Partizan Belgrad sau Galatasaray Istanbul – Fenerbahce Istanbul.

Create drept cluburi departamentale ale MapN, respectiv MI, in timpul instaurarii regimului comunist, Steaua si Dinamo au avut privilegiul de a fi invitate direct la ”masa bogatilor”, ele activand inca de la infiintare direct pe prima scena a fotbalului romanesc.Cele doua echipe au inregistrat si cele mai bune rezultate in cupele europene din istoria fotbalului romanesc, Steaua fiind singura formatie din Romania care a castigat un trofeu continental, Cupa Campionilor Europeni, iar Dinamo a ajuns pana in semifinalele Cupei Campionilor, editia 1983-1984, si ale Cupei Cupelor, editia 1989-1990.

Rivalitatea dintre Steaua si Dinamo a inceput in 1948, cand cele doua echipe s-au intalnit pentru prima oara, ”cainii rosii” castigand cu 1-0. De atunci s-au mai jucat alte 157 de dueluri, 57 dintre aceste, disputate in toate competitiile au fost castigate de Steaua, iar 54 de Dinamo. In Liga 1, palmaresul este favorabil echipei din Soseaua Stefan cel Mare: 132 jocuri – 45 victorii Dinamo – 46 remize – 41 succese Steaua. S-au inscris 355 goluri in campionat (181 Steaua / 174 Dinamo), asta insemnand o medie de aproape 3 goluri pe meci.
Ultima oara cand Dinamo a batut-o pe Steaua a fost in 2011, cand “cainii” au invins cu 1-0(gol Torje). Au urmat 11 meciuri in toate competitiile, incheiate cu noua victorii ale Stelei (sapte in campionat) si doua remize (una in campionat). In plus, in Stefan Cel Mare, dinamovistii nu au mai castigat din 17 octombrie 2010, atunci cand s-au impus cu 2-1. Au urmat patru partide pierdute in Liga 1 si un rezultat de egalitate in Cupa Romaniei.

Maine, un costantean la centru

Promovat recent in categoria Elite, Ovidiu Hategan va fi arbtriul care va conduce la centru episodul 159 al derby-ul Steaua – Dinamo, care va avea loc duminica seara. Aradeanul va fluiera pentru prima data pe cele doua, intr-o partida de Liga 1.
Singurul Steaua-Dinamo condus de Hategan a fost in Cupa Romaniei, in sezonul 2013-2014. Atunci, victoria le-a revenit ”ros-albastrilor”, care s-au impus cu 5-2. Pana acum, Hategan a arbitrt-o de 20 de ori pe Steaua si de 24 de ori pe Dinamo. Cu el la centru, FCSB a castigat de noua ori, a remizat de sase ori si a inregistrat cinci infrangeri, pe cand ”cainii” s-au impus de sase ori, au facut 12 egaluri si au pierdut sase partide.

Cotele partidei

Ca de fiecare data in ultimii ani, Steaua este cotata favorita, trupa lui Radoi primind o cota de 1,70 pentru victorie. La remiza avem o cotatie de 3.60, iar pariul pe succesul echipei Dinamo are o cota de 5.25. Pariul „ambele marcheaza” castigator in foarte multe dueluri, primeste o cota de 2,10, iar pentru o partida cu trei sau mai multe reusite avem o cota de 2.15.

Asteptam asadar cu mare interes “Unicul derby”, un meci in care daruirea si spectacolul ar trebui sa fie ingredientele principale. Ramane de vazut daca si in acest an, un Steaua – Dinamo se va ridica la nivelul asteptarilor.

Dorut Surdu

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

OGC NICE – AS MONACO: Derby pe Coasta de Azur

500 RON BONUS la prima depunere

Primesti 100% din depunerea efectuata pana la 500 RON

Cel mai bun bonus este aici! 500 lei special prin Pariuri1x2

Joaca la aceasta casa de pariuri si primesti bonus sportiv de 500 lei

 

Ti-a placut aceasta stire? 0 0


Comments 2

Lasa un comentariu