FIFA schimba din temelii structura Campionatului Mondial! Care vor fi consecintele introducerii unui numar record de echipe la turneul final

Globalizarea si interesul financiar continua sa rapuna frumusetea unui fotbal curat si calitativ. Dupa majorarea numarului de reprezentative la turneul final de la EURO 2016, de la 16 echipe la 24, FIFA a decis o modificare similara, dar cu un impact mult mai mare, asupra Campionatului Mondial. Astfel, incepand cu editia din 2026, turneul final va gazdui un numar impresionant de 48 de echipe, in locul standardului de 32 de reprezentative cu care eram obisnuiti din 1998 incoace.


Infantino schimba tiparele

Impreuna cu ceilalti membri ai congresului FIFA, presedintele Giani Infantino a stabilit marti, 10 ianuarie, prin intermediul deciziei supuse la vot, majorarea numarului de formatii care vor avea acces la turneul final al Campionatului Mondial de peste doua editii, din 2026. Intrebat de ce a luat aceasta decizie, elvetianul a declarat ca “suntem in secolul 21 si trebuie sa configuram structura Cupei Mondiale conform vremurilor actuale. Fotbalul reprezinta mai mult decat Europa si America de Sud, fotbalul este global.”


Citeste si:

In consecinta, numarul total de meciuri care vor urma sa fie disputate la turneul final va creste si el, in mod evident. Astfel, de la o cifra standard de 64 de partide, din 2026 vom asista la 80 de dueluri in cadrul celei mai importante competitii internationale fotbalistice. In acest consens, una dintre probleme va fi alegerea unei tari gazda. Desi organizatoarea va fi stabilita abia in luna mai a anului 2020, incep semnele de intrebare asupra acestei situatii. Practic, este greu de crezut ca un numar atat de mare de meciuri ar putea fi gazduit de o singura tara, spre exemplu Franta. In alta ordine de idei, este foarte probabil ca editia Campionatului Mondial din 2026 sa fie organizata in mai multe tari vecine. Totusi, FIFA va mentine principiul rotatiei, iar confederatiile ce organizeaza editiile din 2018 si 2012, adica UEFA, respectiv ASIA, nu vor eligibile pentru gazduirea acestei editii. Chiar si asa, Europa ar putea deveni eligibila in cazul in care FIFA va considera ca niciuna dintre candidaturile primite nu vor indeplini cerintele necesare.


Interesul financiar e prioritar

Dupa proaspata hotarare a acestui aspect, au aparut si primele pareri negative vizavi de numarul prea mare de nationale care vor participa la un turneu final. Intr-adevar, veniturile FIFA in urma unui  Campionat Mondial cu 48 de echipe s-ar majora cu 600 milioane de euro, ajungand la un total de 6 miliarde de euro. Mai mult decat atat, competivitatea intr-o competitie de rang major precum aceasta ar scadea dramatic odata cu cresterea numarului de reprezentative. Din 2026 insa, vom asista la un scenariu in care cele 48 de nationale vor fi impartite in 16 grupe a cate trei echipe. In ciuda schimbarii sistemului, campioana mondiala va disputa acelasi numar de sapte partide, la fel ca si in editiile precedente. Ramane de vazut daca decizia FIFA va fi una de bun augur, unind fotbalul de pe cele sase confederatii, sau va fi un esec total, care va culmina cu scaderea drastica a nivelului fotbalului in fazele eliminatorii ale unui Mondial.

500 RON BONUS la prima depunere

Primesti 100% din depunerea efectuata pana la 500 RON

Cel mai bun bonus este aici! 500 lei special prin Pariuri1x2

Joaca la aceasta casa de pariuri si primesti bonus sportiv de 500 lei

 

Ti-a placut aceasta stire? 0 0


Lasa un comentariu